In het weekprogramma is ruimte voor eigen werk en voor portret en modeltekenen en -schilderen. In de lessen nemen individuele begeleiding en reflectie een belangrijke plaats in. Instromen in de lessen kan gedurende het hele jaar, het Ateliercurriculum en de Portretschool uitgezonderd.
Ook kan er zelfstandig gewerkt worden en zijn er steeds meer kunstenaars en kunstdocenten die hun vaardigheden op peil houden in bijeenkomsten waarin er naar model gewerkt wordt.

Het Ateliercurriculum IV, start: september 2023 tot juli 2026

een 2+1 jarig traject van 2 x 4 uur per week waarin je met een groep de basis van de klassieke teken- en schilderkunst legt.
Start AC extra (derde) jaar september 2025, ook voor alumni van eerdere AC edities!
Start volgend AC V september 2026.

Maandag en woensdag van 9:15 – 13:15 u

De Portretschool, start: september 2024 

een 2+1 jarig traject van 2 x 4 uur per week waarin het portret uitgediept wordt. Geschikt als tweede fase opleiding, om je stijl te ontwikkelen in het portretschilderen en voor iedereen die affiniteit heeft met het portret. 

Maandag en woensdag van 13:30 – 17:30 u

Eigen werk werkplaats en les ateliergroep 
o.l.v. Annelies Middel en gastdocenten

Word je lid van de Ateliergroep, dan kun je zowel op de maandagavond als op de dinsdagochtend komen, naar gelang je voorkeur. Heb je behoefte aan meer feedback en input, dan is de dinsdagochtend perfect, en wil je regelmatig in rust maar wel in een fijne groep door kunnen werken, dan kom je op de maandagavond. Je richt het in zoals het op dat moment het beste bij jou past. 

Maandagavond 19:00-22:00 uur

De maandagavond is een eigen werk werkplaats. Er wordt door de schilders zelfstandig gewerkt, met een individuele startbespreking door Annelies Middel, afgewisseld met lessen door verschillende gastdocenten.

Dinsdagochtend 09:30-12:30 uur

Op dinsdagochtend geeft Annelies Middel les en begeleidt het eigen werk gedurende de hele ochtend.

Beginnen met schilderen en kortlopende modules
o.l.v. Martin van Kampen en gastdocenten

Dinsdagavond 19:00-22:00 uur

Deze groep is speciaal voor de beginnende schilder, die van de grond af aan wil beginnen met schilderen. Mis je een technische basis en loop je daar keer op keer tegenaan? Dan is het ook een fijn (extra) dagdeel om te volgen. 
De lesserie wordt afgesloten met een kortdurende module over stofuitdrukking. De modules zijn verdiepend van karakter, en kunnen gaan over kleur, stofuitdrukking, tecniek, en meer. De modules worden door verschillende gastdocenten gegeven. 

Portrettekenen en -schilderen
o.l.v. Ruben Postema en Cleo Rolloos

Donderdag 9:30-12:30 uur

In deze les wordt naar model gewerkt. Wat komt zoal aan bod: constructie van het hoofd, meten, toonwaarden, kleur,  compositie, paletopbouw, techniek, schildertoets, en meer.
Er is aandacht voor de constructie van het hoofd, het vormgeven vanuit het licht en het donker, de kleur en het onderzoeken van andere manieren van kijken die je helpen bij het toewerken naar een eigen handschrift.
Enige schilderervaring is gewenst.

Modelschilderles in Heerenveen
Donderdag 10:00-13:00 uur
o.l.v. Jelbrich de Jong en Annelies Middel

Een lesserie tot en met de kerst, waarin 3 lessen modelschilderen worden afgewisseld met 3 weken onbegeleide modelsessie lange stand. Je kunt je voor de gehele serie inschrijven, of met je knipkaart deelnemen aan de modelsessies. In het nieuwe jaar volgt eenzelfde les-en-sessies programma. 

Modelschilderen 
o.l.v. Ferenc Erdok

Donderdag 19:00-22:00 uur

Op de donderdagavond start de pas afgestudeerde kunstenaar Ferenc Erdok met een interessante lesserie. 
Er wordt geëxperimenteerd met licht en kleur, en met het bouwen van een compositie. 
Van start vanaf 6 deelnemers

Model- en portretschilderen
o.l.v. Annelies Middel / Ferenc Erdok

Vrijdag 9:30-12:30 uur

In deze les werken we naar levend model. De lesserie is bedoeld om te kunnen groeien in je schilderhandschrift, techniek en kleurgebruik. Er is aandacht voor anatomie, zowel in het tekenen als schilderen, er is aandacht voor proporties, schilderij-opbouw, compositie, toon en kleur.

Onbegeleide modelsessies

Groningen:

Woensdag  18:00 – 21:00 uur
Donderdag 13:00 – 16:00 uur
Vrijdag       13:00 – 16:00 uur

Heerenveen:

Woensdag  14:00 – 16:30 uur

In de onbegeleide sessies in Groningen en in Heerenveen werkt een groep tekenaars zelfstandig zonder docent naar levend model. De sessies zijn een extra gelegenheid om je opgedane ervaring verder toe te passen en te oefenen, een moment voor zelfstudie en inspiratie in een prettige omgeving. Koffie en thee staat klaar  

Lezing in combinatie met een schildersessie of workshop

vrijdag / zaterdag op gelegenheid