In het weekprogramma is ruimte voor eigen werk en voor portret en modeltekenen en -schilderen. In de lessen nemen individuele begeleiding en reflectie een belangrijke plaats in. Instromen in de lessen kan gedurende het hele jaar, het Ateliercurriculum en de Portretschool uitgezonderd.
Ook kan er zelfstandig gewerkt worden en zijn er steeds meer kunstenaars en kunstdocenten die hun vaardigheden op peil houden in bijeenkomsten waarin er naar model gewerkt wordt.

 

Het Ateliercurriculum IV, september 2023 tot juli 2025

een tweejarig traject van 2 x 4 uur per week waarin je met een groep de basis van de klassieke teken- en schilderkunst legt.
Start AC extra jaar september 2025.
Start volgend AC V september 2026.

Maandag en woensdag van 9:15 – 13:15 u

 

De Portretschool, september 2024 tot juli 2026

een driejarig traject van 2 x 4 uur per week waarin het portret uitgediept wordt. Geschikt als tweede fase opleiding, om je stijl te ontwikkelen in het portretschilderen.
Start Portretschool IV per september 2024.

Maandag en woensdag van 13:30 – 17:30 u

 

Lezing in combinatie met een schildersessie of workshop

vrijdag / zaterdag 

 

Eigen werk werkplaats en les ateliergroep 
o.l.v. Annelies Middel en gastdocenten

Word je lid van de Ateliergroep, dan kun je zowel op de maandagavond als op de dinsdagochtend komen, naar gelang je voorkeur. Heb je behoefte aan meer feedback en input, dan is de dinsdagochtend perfect, en wil je regelmatig in rust maar wel in een fijne groep door kunnen werken, dan kom je op de maandagavond. Je richt het in zoals het op dat moment het beste bij jou past. 

Maandagavond 19:00-22:00 uur

De maandagavond is een eigen werk werkplaats. Er wordt door de schilders zelfstandig gewerkt, met een individuele startbespreking door Annelies Middel, afgewisseld met lessen door verschillende gastdocenten.

Dinsdagochtend 09:30-12:30 uur

Op dinsdagochtend geeft Annelies Middel les en begeleidt het eigen werk gedurende de hele ochtend.

 

Portrettekenen en -schilderen
o.l.v. Annelies Middel, Ad Kempers, Ruben Postema

Donderdag 9:30-12:30 uur

In deze les wordt naar model gewerkt. Wat komt zoal aan bod: constructie van het hoofd, meten, anatomie, toon, kleur,  compositie, paletopbouw, techniek, schildertoets, en meer.
Er is aandacht voor de constructie van het hoofd, het vormgeven vanuit het licht en het donker, de kleur en het onderzoeken van andere manieren van kijken die je helpen bij het toewerken naar een eigen handschrift.
Enige schilderervaring is gewenst.

 

Modelschilderen 
o.l.v. Ferenc Erdok

Donderdag 19:00-22:00 uur

Op de donderdagavond start de pas afgestudeerde kunstenaar Ferenc Erdok met een interessante lesserie. 
Er wordt geëxperimenteerd met licht en kleur, en met het bouwen van een compositie. 
Van start vanaf 6 deelnemers

 

KinderAteliers
o.l.v. Frieda de Witte e.a.

Donderdag van 15:30 tot 17:30 uur

De KinderAteliers is een dagdeel speciaal voor kinderen tot 13 jaar, die graag willen schilderen en meer willen leren over technieken, kunst, kleur en nog veel meer.

 

Model- en portretschilderen
o.l.v. Annelies Middel / Ferenc Erdok

Vrijdag 9:30-12:30 uur

In deze les werken we naar levend model. De lesserie is bedoeld om te kunnen groeien in je schilderhandschrift, techniek en kleurgebruik. Er is aandacht voor anatomie, zowel in het tekenen als schilderen, er is aandacht voor proporties, schilderij-opbouw, compositie, toon en kleur.

 

Onbegeleide modelsessies
Woensdag 14:00 – 16:30, 18:00 – 21:00 en vrijdag 13:00-15:30 uur

In de onbegeleide sessies in Groningen en in Heerenveen (momenteel alleen op woensdag) werkt een groep tekenaars zelfstandig (zonder docent) naar levend model. De sessies zijn een extra gelegenheid om je opgedane ervaring verder toe te passen en uit te proberen, een moment voor zelfstudie, oefening en inspiratie in een sociale omgeving. Er is altijd koffie en thee klaar.