ZomerAteliers 2023

posted in: laatste nieuws, nieuws | 3De grote hoge ruimte van het atelier op de benedenverdieping van het oude pakhuis aan de Noorderhaven biedt zomers een koele, fijne werkplek. Maar ook daarbuiten; onze lokatie (van de vroegere scheepswerf van de Noorderhaven) is ideaal. Vanuit het atelier kun je heerlijk wandelen en je laten inspireren door de lokale omgeving met haar rijke historie: de Noorderhaven, de Hoge en Lage Der Aa, het Noorderplantsoen, de verborgen hofjes en tuinen. De ZomerAteliers bestaan dit jaar uit de onderstaande workshops.

Schilderweek in Zuid-West Frankrijk

Onder leiding van ervaren kunstenaar en docent Annelies Middel uit Groningen (Academie Minerva, docent Klassieke Academie, eigenaar/oprichter
van de Noorderateliers Groningen) gaan we in de week van 24 tot en met 28 juli ‘De mens
in het Landschap’ schilderen. Locatie is het mooie landhuis Le Lac in Rejaumont, niet ver van Toulouse. De kosten bedragen
€ 1050,- pp incl. verblijf op Le Lac, eten en drinken plus de lessen. De autorit is ca 11 uur, vliegen kan met KLM naar Toulouse of met Transavia  van
Rotterdam naar Bergerac.  Trein via Parijs is ook een optie (ca. 7, 5 uur vanaf Amsterdam Centraal).

Geef je nu op en beleef een heerlijke schilderweek!

Mail naar
info@noorderateliers.nl

Rejaumont, nabij Toulouse
dit verwarmde zwembad is all yours als je even genoeg hebt geschilderd
Ook als het warm is zijn er genoeg mooie plekjes te vinden in de schaduw van de bomen of bijvoorbeeld hier…

Opgave en meer informatie via info@noorderateliers.nl 

Workshop modeltekenen en -schilderen 

o.l.v. Annelies Middel 

Foto: Lesanka Honigh

Tweedaagse workshop modeltekenen- en schilderen, 9:30 tot 14 uur, € 134,-. Data: 23 en 24 juni, 30 juni en 1 juli

Modeltekenen en modelschilderen onder leiding van verschillende docenten betrokken bij NoorderAteliers. Meetmethoden, anatomie, tonaliteit, kleur en verhoudingen komen aan bod en wordt er getekend en vervolgens  ‘alla prima’ geschilderd wordt, dat wil zeggen dat we gebruik maken van de eigenschappen van natte (olie)verf en de mogelijkheden die dat geeft wat betreft het laten vervloeien van de schildertoets en de kleuren.
Dagelijks is er reflectie op het gemaakte werk in een gezamenlijke werkbespreking.

Opgave en meer informatie via info@noorderateliers.nl 

Workshop modelschilderen a la Vermeer in filosofisch-historisch perspectief

o.l.v. Annelies Middel (met een ochtendcollege door Frits Meijering)

Tweedaagse workshop modelschilderen a la Vermeer in filosofisch perspectief
7 en 8 juli 9:30 tot 14 uur € 150,-.

Deze tweedaagse workshop is interessant voor wie interesse heeft in filosofie, schilderen en geschiedenis, en het verenigen van deze interesses in een schilderij. Op de ochtend van dag 1 starten we met een filosofieles, waarin de tijdgeest van Vermeer tot leven wordt gebracht, door te duiken in 2 filosofen die in die tijd ook de schilder bezighielden. Het denken van Spinoza en dat van Descartes wordt uiteengezet, en gekoppeld aan werken van Vermeer. Het college wordt gegeven door Frits Meijering.
Aansluitend gaan we modelschilderen onder leiding van Annelies Middel, waarbij het model gepositioneerd wordt in het nagebouwde Vermeer-atelier. Meetmethoden, anatomie, tonaliteit, kleur en verhoudingen komen aan bod en wordt er ‘alla prima’ geschilderd, dat wil zeggen dat we gebruik maken van de eigenschappen van natte (olie)verf en de mogelijkheden die dat geeft wat betreft het laten vervloeien van de schildertoets en de kleuren.
Dagelijks is er reflectie op het gemaakte werk in een gezamenlijke werkbespreking.
Opgave en meer informatie via info@noorderateliers.nl 

Workshop Portretschilderen 

o.l.v. Annelies Middel en gastdocenten

foto: NoorderAteliers

Driedaagse workshop portret, 9:30 tot 15 uur, € 200,- Data: 13, 14 en 15 juli

Docent: Op dag 1 gaat het over meetmethoden, tonaliteit en verhoudingen en wordt er getekend en als de tijd dat toelaat een eerste opzet gemaakt, dag 2 en 3 wordt er gewerkt met de klassieke ‘alla prima’ methode. Hoewel er meerdere sessies aan hetzelfde portret besteed worden, schilderen we deze alsof we hem er in één keer (alla prima) zouden schilderen, dat wil zeggen dat we gebruik maken van de eigenschappen van natte (olie)verf en de mogelijkheden die dat geeft wat betreft het laten vervloeien van de schildertoets.
Afhankelijk van ieders werkproces kan er op de laatste dag een nieuw portret opgezet worden, dan wel doorgewerkt worden aan het portret van de dagen ervoor. 
Dagelijks is er reflectie op het gemaakte werk in een gezamenlijke werkbespreking.
Een losse dag meedoen kan ook. 

Opgave en meer informatie via info@noorderateliers.nl 

Urban sketching

Eendaagse workshop urban sketching, 9:30 verzamelen en introductie op het atelier, Noorderhaven 53, workshop is tot 14 uur, € 65,-.

Data: 20 mei, 17 juni en 15 juli

Docent: Judith van der Meulen

Onder begeleiding van fotografe en tekenaar Judith van der Meulen maak je kennis met de mogelijkheden van het ‘Urban sketching’, hoe te beginnen en hoe in proces te raken. 
20 mei is de eerste gelegenheid met deze vorm van experimenteel tekenen/schilderen kennis te maken, en bevalt dat, dan kun je natuurlijk ook weer meedoen op 10 juni en 15 juli!
Neem vooral tekenmaterialen mee die je graag gebruikt, en op het atelier zijn er nog andere materialen om kennis mee te maken. Ook zijn er handige klaptafeltjes en bv krukjes die je mee kunt nemen de stad in, om op te kunnen werken. De introductie is op het atelier, daarna volgt een wandeling de stad in, om te gaan tekenen. 
Geef je snel op voor 20 mei! 

 


3 Responses

  • Avatar photo
   Annelies Middel

   dat was het ook! volgend jaar gaan we weer op reis, wellicht zowel naar Duitsland als ergens in Nederland. Dus als je interesse hebt, laat maar weten!

 1. minke koster baron

  Hoi Annelies

  het lijkt me heel leuk om deel te nemen aan je drie daagse workshop portret schilderen. Als er nog een plaatsje vrij is zou ik mij graag op geven.

  Vraag, heb je inmiddels al een datum vast gesteld,?

  met vriendelijke groet , Minke

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *