ZomerAteliers 2022

posted in: laatste nieuws, nieuws | 2In 2022 stond de maand juli in het teken van ons zomerprogramma.

De grote hoge ruimte van het atelier op de benedenverdieping van het oude pakhuis aan de Noorderhaven biedt zomers een koele, fijne werkplek. Maar ook daarbuiten; onze lokatie (van de vroegere scheepswerf van de Noorderhaven) is ideaal. Vanuit het atelier kun je heerlijk wandelen en je laten inspireren door de lokale omgeving met haar rijke historie: de Noorderhaven, de Hoge en Lage Der Aa, het Noorderplantsoen, de verborgen hofjes en tuinen. De ZomerAteliers bestaan dit jaar uit de onderstaande workshops.

Dagtocht schilderen op het water

o.l.v. Annelies Middel

Foto: Joachim Koops

4 zaterdagen 9, 16, 23 en 30 juli 2022, 9:00 tot plm 18:00 uur
Kosten: € 125,- per dag. Wil je alle zaterdagen mee? Dan betaal je in totaal geen € 500,- maar € 450,-

Onder begeleiding van Annelies Middel stappen we in de ochtend aan boord van de Tjalk de Verwisseling van Joachim Koops. We gaan aan boord vlak bij het atelier en varen dan het Reitdiep af richting Garnwerd. In Garnwerd leggen we aan en gaan nabij het schip aan het werk. Geinspireerd door heden en historie, land en water, lucht en licht, gaan we tekenen, dromen, filosoferen en schilderen en laten zo schilderijen en tekeningen ontstaan. We varen over het Reitdiep naar Garnwerd en weer terug in 1 dag tijd.
Materialen die je meebrengt zijn o.a. een ‘viskrukje’ of campingstoeltje, veldezel (er zijn een aantal op het atelier te leen), schetsboekje, een of enkele dragers en je eigen voorkeurs- teken/schildermateriaal. Een krat en/of klaptafeltje kan ook handig zijn om spullen op/in kwijt te kunnen. We nemen in overleg allemaal wat proviand mee en maken er een lekkere picknick van. Voor koffie en thee wordt gezorgd. 

Natuurlijk zijn we een beetje afhankelijk van het weer, daarom een klein voorbehoud, dan laten we kort tevoren horen wat we doen als het weer tegenzit. 
Er is wel wat ruimte in het schip en te Garnwerd is daar café Hammingh, en op een schip werken betekent soms creatief omgaan met de weersomstandigheden.

Opgave en meer informatie via info@noorderateliers.nl 

Workshop modeltekenen en -schilderen 

o.l.v. Joyce Eijkhout 

Foto: Lesanka Honigh

Tweedaagse workshop, 11 en 12 juli, 9:30 tot 14 uur, € 165,- all in.

Op maandag en dinsdag modeltekenen en modelschilderen. Meetmethoden, anatomie, tonaliteit en verhoudingen komen aan bod en wordt er getekend en vervolgens  ‘alla prima’ geschilderd wordt, dat wil zeggen dat we gebruik maken van de eigenschappen van natte (olie)verf en de mogelijkheden die dat geeft wat betreft het laten vervloeien van de schildertoets en de kleuren.
De workshop kan goed gevolgd worde in combinatie met de volgende workshop portret, die in de zelfde week plaatsvindt. 
Dagelijks is er reflectie op het gemaakte werk in een gezamenlijke werkbespreking.
Een losse dag meedoen kan ook. 

Opgave en meer informatie via info@noorderateliers.nl 

Workshop Portretschilderen 

o.l.v. Annelies Middel

foto: NoorderAteliers

Driedaagse workshop, 13, 14,15 juli 9:30 tot 15 uur, € 245,-

Van woensdag tm vrijdag. Op dag 1 gaat het over meetmethoden, tonaliteit en verhoudingen en wordt er getekend en als de tijd dat toelaat een eerste opzet gemaakt, dag 2 en 3 wordt er gewerkt met de klassieke ‘alla prima’ methode. Hoewel er meerdere sessies aan hetzelfde portret besteed worden, schilderen we deze alsof we hem er in één keer (alla prima) zouden schilderen, dat wil zeggen dat we gebruik maken van de eigenschappen van natte (olie)verf en de mogelijkheden die dat geeft wat betreft het laten vervloeien van de schildertoets.
Afhankelijk van ieders werkproces kan er op de laatste dag een nieuw portret opgezet worden, dan wel doorgewerkt worden aan het portret van de dagen ervoor. 
Dagelijks is er reflectie op het gemaakte werk in een gezamenlijke werkbespreking.
Een losse dag meedoen kan ook. 

Opgave en meer informatie via info@noorderateliers.nl 

Masterclass Creatief denken 

o.l.v. Frits Meijering (theorie) en Annelies Middel (praktijk)

Foto: Lesanka Honigh

Driedaagse masterclass, 18, 19 en 20 juli, 9:30 tot 14 uur, € 300,-

Hoe kom je in een overvloedige creatieve flow? Welke voorwaarden zijn daarvoor nodig, en hoe ontdoe je jezelf van blokkades die zich daarin voordoen?
Altijd beschikking te kunnen hebben over je eigen creatieve flow, dat is wat je als kunstenaar natuurlijk nodig hebt. En overigens ook als je geen kunstenaar bent is het heerlijk wanneer je deze innerlijke stroom kunt voelen en er uit kunt scheppen.
We hebben deze masterclass samen ontwikkeld en hopen elke deelnemer hiermee een boost te geven waar je voortaan altijd op voort kunt gaan.

Deze masterclass is ook als bijscholing geschikt voor docenten in het creatief onderwijs.

Opgave en meer informatie via info@noorderateliers.nl 

 


2 Responses

    • Annelies Middel

      dat was het ook! volgend jaar gaan we weer op reis, wellicht zowel naar Duitsland als ergens in Nederland. Dus als je interesse hebt, laat maar weten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *